Nieuwsoverzicht

Ontdek al onze informatie en nieuwigheden hier

Ansjovis

16 maart 2017

‹ Terug naar het overzicht

De gewone ansjovis (Engraulis encrasicolus) is een zeevis die behoort tot de familie van de Engraulidae, meer bepaald tot de orde van de haringachtigen.
Ansjovissen worden meestal gevist met de trawler en de ringzegen. Ze leven in scholen ter hoogte van de kust en tot wel 150 m diep.
Doorgaans zijn ze 10 tot 15 cm lang en kunnen ze maximaal 20 cm lang worden. Het voedsel van ansjovissen bestaat uit zoöplankton en fytoplankton. Net zoals alle andere vissen blijft de ansjovis zijn hele leven groeien. De groei gaat heel snel gedurende het eerste jaar en vertraagt dan. De levensduur van de ansjovis kan tot 5 jaar bedragen, maar de meeste vissen worden geen 3 jaar. Een ansjovis die geboren wordt in de lente, is tegen zijn eerste winter 8 tot 13 cm lang.
Tijdens de paaiperiode (april-augustus) wordt de ansjovis aangetrokken door waterzones met verschillende zoutgehaltes of temperaturen. Deze zones vormen heel productieve omgevingen.  Na het paaien volgt een periode (van augustus tot november) van sterke groei (75% van de jaarlijkse groei). De eieren en larven drijven vanuit de paaizones mee met de stroom.
De ansjovis legt in delen, d.w.z. dat een vrouwtje niet al haar eieren in één keer legt, maar verspreid over verschillende weken (ongeveer 30 legbeurten per seizoen met een legbeurt om de 3 à 4 dagen). Het leggen van de eitjes gebeurt tussen middernacht en 4 uur ’s morgens en heel dicht bij de oppervlakte. De ansjovis bereikt zijn seksuele rijpheid op het einde van zijn eerste lente. 
De ansjovissen van Impérial zijn allemaal Engraulis encrasicolus. Onze kleine verse ansjovissen uit de Egeïsche Zee komen uit het oosten van de Middellandse Zee, ter hoogte van de monding van verschillende rivieren die rijk zijn aan plankton. Ze worden geboren in een zee die warmer is dan de Middellandse Zee of de Atlantische Oceaan. Daarom is hun huid fijner en hebben ze geen schubben, ook al behoren ze tot dezelfde soort. Dankzij hun rijke voeding hebben ze een delicate smaak en een zachte textuur.

De ansjovis is qua voedingswaarde een van de vissen die het rijkst is aan omega 3. Daarnaast bevat hij ook ijzer (4,5 mg per 100 g) en een grote hoeveelheid vitamine B3 (11,3 mg per 100 g).

Meer nieuws