Nieuwsoverzicht

Ontdek al onze informatie en nieuwigheden hier

De zalm

30 juni 2017

‹ Terug naar het overzicht


In de heldere en ijskoude wateren van Alaska vinden we nog een aanzienlijke reserve Pacifische zalm. Als we kijken naar zijn onnavolgbare pure smaak, begrijpen we onmiddellijk waarom de zalm van Alaska zo gegeerd is bij viseters wereldwijd.

Alle zalm uit Alaska wordt gevangen binnen de Exclusieve Economische Zone die gedefinieerd wordt door het Verdrag van de Verenigde Naties waarin het recht van de zee de exploratie- en gebruiksrechten van een staat over mariene bronnen bepaalt. De zalm van Alaska wordt vrij dicht bij de kust gevangen, binnen de regionale viszones die gedefinieerd en beheerd worden door de staat Alaska.


Het leven van de zalm

In het begin van de lente rijpen de zalmeieren. Ze komen uit in de beddingen van rivieren of meren.  Sommige zalmsoorten migreren onmiddellijk van de rivieren naar de oceaan terwijl andere 1 tot 3 jaar doorbrengen in het zoetwater van de meren of de rivieren. Naargelang de soort duurt het 1 tot 5 jaar voor de zalm zijn maturiteit bereikt terwijl hij in het open water van Alaska zwemt en zijn migratie voltooit in de Golf van Alaska en de Beringzee. De volwassen zalm keert terug naar het zoetwater waar hij uit het ei kwam. Het vrouwtje legt tussen 2000 en 5000 eieren in een nest dat ze maakt in het grind van de bedding van het meer of de rivier, het mannetje bevrucht de eieren. Na het paaien sterft de volwassen vis en de karkassen vergaan tot nutriënten die het omliggende ecosysteem verrijken.

Het vissen

Alle vistuigen die gebruikt worden door de vissers van Alaska zijn zo specifiek als mogelijk voor het vissen van de soort. Zalmscholen vermengen zich niet echt met andere vissoorten en dus worden er bij de commerciële zalmvangst niet vaak per ongeluk andere vissoorten gevangen. Door een samenwerking tussen onderzoekers en visserijverantwoordelijken ontstonden regelgevingen voor de verschillende vistuigen, viszones en visperiode zodat de zalm in Alaska op een duurzame manier gevangen wordt.

De vissers

De inheemse bevolking van Alaska overleeft al eeuwenlang dankzij de zalmvangst in de traditionele viszones. Om de inheemse bevolking en de plattelandsbewoners van Alaska de mogelijkheid te bieden om aan traditionele visvangst te doen, hebben de staat en de federale wetten de zelfvoorzieningsvisserij tot de grootste prioriteit uitgeroepen.
Een grote meerderheid van de zalm die in Alaska voor commerciële doeleinden gevist wordt, wordt verwerkt in fabrieken voor producten uit de zee die zich in kleine kustgemeenschappen langs de 54.000 km (!) lange kustlijn bevinden.  Deze oude dorpen hangen af van de zalm als economische basis en zijn dus bijzonder gemotiveerd om het duurzame beheer van deze visserijen op lange termijn te steunen.

Alaska, bakermat van de PREMIUM zalm 

De unieke topografie van de zeebodem en de stromen die rijk zijn aan voedingsstoffen maken van het water van Alaska een van de productiefste en schoonste ter wereld. De verafgelegen plaatsen waar de zalm gevangen wordt en de strenge reglementering betreffende de gezondheidsveiligheid van de producten uit te zee garanderen dat de vis veilig is op het gebied van schadelijke milieucontaminanten.
Het kwaliteitsengagement dat de zalmindustrie in Alaska is aangegaan, is merkbaar aan de strikte naleving van de transformatiestadia van de zalm. Deze stadia geven aanleiding tot een doorgedreven risicoanalyse, de controles door de FDA (Food and Drug Administration in de Verenigde Staten) garanderen dan weer dat de eindproducten uit de zee veilig zijn en voldoen aan de normen. Het departement Milieubescherming van Alaska voert een strenge controle uit op eventuele milieucontaminanten. Dit programma werd opgericht door de staat Alaska om de gezondheid van de mariene en zoetwaterbronnen te garanderen. De verschillende zalmsoorten van Alaska worden jaarlijks getest en er werd nog nooit een niveau van contaminanten genoteerd. De resultaten van het monitoringprogramma kunnen bekeken worden op: dec.alaska.gov

Jarenlang heeft Imperial zich bevoorraad met Canadese zalm, maar door de klimaatopwarming nemen de hoeveelheden beschikbare zalm in Canada elk jaar af (omdat de zalm een voorkeur heeft voor het koude water in Alaska). Daarom kiest Imperial voor zijn conserven nu voor zalm uit Alaska.

Er worden twee zalmsoorten gecommercialiseerd: de Extra Fancy Pink, die 65% van de vangst uitmaakt, en de Red Sockeye (rode zalm), goed voor 23%.

De zalm die gevangen wordt in het heldere water van Alaska is rijk aan voedingsstoffen. Zalm is een belangrijke bron van magere eiwitten met een lange omega 3-vetzuurketen, zoals DHA en EPA die we enkel terugvinden in producten uit de zee.

 

 

Meer nieuws